Besef en waardeer je gezondheid

By Stef Knibbeler

Je kent het wel; een griepje, keelontsteking of ander kwaaltje, dat plots ontstaat en waar je helaas een langere periode zoet mee bent. Je bent niet alleen ziek maar krijgt ook meteen een andere gedachtegang. ‘Als ik straks weer beter en gezond ben, ben ik zo blij’. ‘Ik moet mijn gezondheid echt meer waarderen’. ‘Eigenlijk is gezondheid zo’n privilege’. ‘De waarde van gezondheid wordt onderschat’.  Deze gedachte en mindset is op dat moment heel sterk aanwezig. Een realisatie van hoe gelukkig je moet zijn dat je gezond bent. 

Maar dan na enkele dagen is de pijn en ziekte voorbij en ben je weer opgeknapt. Ook de sterke waardering van je gezondheid is minder geworden. Je gaat je weer druk maken over onnozele kleine dingen, zoals werk, koken, boodschappen doen, irritaties door anderen. Terwijl je een hele andere instelling had, toen je ziek was. Je zou zo blij moeten zijn dat je weer beter en gezond bent, maar toch is deze intentie nu minder. ‘We gaan pas iets waarderen, als we het dreigen te verliezen’. In dit geval de gezondheid. 

Wij als mensen zijn heel goed in het snel acclimatiseren aan omstandigheden. Zijn we gezond is dit al snel vanzelfsprekend en wordt de realisatie minder. Zijn we welvarend is dit ook al snel vanzelfsprekend en realiseren we ons niet hoe goed we het hebben. 

Toch is het goed om jezelf aan te leren om ook dingen zonder enige aanleiding of reden te waarderen en af en toe even stil te staan, bij wat je hebt. Zo worden we gelukkiger en staan we sterker in het leven. Het is belangrijk dat we ons af en toe even goed realiseren, dat gezondheid een privilege is. Want dit is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vooral op momenten dat we niet lekker in ons vel zitten of een tegenslag moeten verwerken, is het goed om deze waardering op te halen. 

Het maakt niet uit in welke situatie je zit, hoe pijnlijk, hoe negatief, hoe vervelend deze op dat moment is. Er is altijd wel iets wat je kan waarderen, hoe klein het dan ook mag zijn op dat moment. Zo kan iedereen ten alle tijden, een stukje kracht en positiviteit halen uit deze waardering. De situatie kan je misschien niet veranderen, maar je kan wel veranderen hoe jij in deze situatie staat en hoe jij ertegenaan kijkt. Jij bent de baas over je eigen gedachtegang en mindset! Onthoud dat! Kies er dan alsjeblieft voor, om er het beste van te maken en nogmaals te waarderen en stil te staan bij wat je wél hebt!

Dit delen: