Controle over tijd verliezen door comfort

By Stef Knibbeler

Wakker worden wanneer het buiten koud is, warm onder de dekens. Je wekker gaat af, maar je ligt echt té lekker. Je voelt je comfortabel en zou zo uren kunnen blijven liggen. Na een half uur kies je er toch voor, om uit je bed te stappen. Je pakt je handdoek en stapt onder de douche. De douche is warm en de straal voelt heerlijk aan. Je voelt je comfortabel en zou zo het liefst uren willen blijven staan. Na drie kwartier zet je de douche toch uit. Je kleed je aan en ploft vervolgens op de bank. De bank zit ook al zo lekker. Je voelt je weer comfortabel. Wanneer je vervolgens op je horloge kijkt, zie je dat je al anderhalf uur verder bent. Je had het voornemen, om 8 uur te gaan sporten. Ondertussen is het al half 9… Hoe komt dit? Je wordt belemmerd door comfort!

Comfort

Comfort: wat gerieflijk en aangenaam is. Comfort voelt aangenaam, op het moment dat je het voelt. Echter heeft dit gevoel geen waarde voor je toekomst. Wel resulteert dit gevoel in negatieve gevolgen voor je structuur en planning.

‘Niet comfortabel blijven en wordt productiever!’

Door niet comfortabel te blijven wordt je productiever. Je verspilt geen tijd aan een gevoel dat er wel is, maar verder geen toegevoegde waarde heeft aan jouw ontwikkeling. 

Het is duidelijk dat je comfort dus moet vermijden, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zijn er manieren om dit te vergemakkelijken? Jazeker, hier heb ik een paar tips die jou gaan helpen bij het bestrijden van comfort!

Comfort als persoon zien

Zie comfort als een persoon, die los van ‘jou’ staat! Ooit gehoord van; jij bent niet jouw gedachten. Jouw gedachten moet je zien als een persoon. Een persoon die los van jou staat en dus niet terugslaat op jouw persoonlijkheid. Op deze manier betrek je negatieve gedachten niet op jezelf. Zo moet je dit ook zien met comfort. Benader comfort als een persoon die los van jou staat. Maak afspraken met comfort. Wanneer je je overdag comfortabel voelt, maar nog veel op de planning hebt staan, zeg je dit tegen comfort:

‘Sorry comfort, ik heb nu even geen tijd voor je. Vanavond om 20:00 uur heb ik een plekje voor je vrij. Ik zie je dan!’

Op deze manier heb je een specifieke afspraak gemaakt en de dialoog met comfort afgesloten. Maak vervolgens wel echt een plekje vrij in je planning voor comfort. Zo neem je comfort namelijk serieus en is het makkelijker, om in de toekomst weer nieuwe afspraken te maken.

Focus op je lange-termijndoel

Wanneer je meer waarde hecht aan je lange termijndoel dan aan comfort, zal je comfort makkelijker kunnen vermijden. Dit komt omdat jouw lange termijndoel simpelweg belangrijker is geworden dan comfort.

Niet denken, maar doen

Vind een manier om het nadenken over comfort, uit te zetten. Wanneer je hier namelijk over nadenkt, ben je al de fout in gegaan. Comfort wordt beetje bij beetje sterker dan jij. Dit mag je niet laten gebeuren. Niet nadenken en de handeling abrupt stoppen of onderbreken! Sta op, loop weg, zet de douche uit en vervolg je planning!

Zet een motivational speech aan

Het klinkt misschien onnodig en overdreven maar het werkt echt! Je zal zien wanneer je dit bij comfort doet, ontstaan er gedachten die jouw helpen. Waar ben ik mee bezig?! Ik ben mijn tijd aan het verspillen hier?! Wat ben ik aan het doen?! wat is het nut hiervan?! Deze gedachten resulteren in actie en je ontduikt comfort!

Dit delen:

Geef een reactie