Hoe ga je om met tegenslagen?

By Jens Knibbeler

Hoe ga je nou eigenlijk om met tegenslagen? wat moet je doen als het gewoon even niet gaat zoals het wilt? zowel in je privé leven als in het bedrijfsleven. In dit blog gaan wij jou uitleggen hoe je het beste omgaat met tegenslagen en welke fases jij ervaart.

Wat is een tegenslag?

Een tegenslag ontstaat omdat de materie trager is dan de geest. Je kunt in gedachten nog zo mooi visualiseren hoe een situatie gaat lopen, maar dit gebeurd nog enkel in je hoofd. Vervolgens moet je dit in praktijk gaan brengen en als je dit in praktijk gaat brengen bots je tegen materie.

De meest voorkomende tegenslag is vaak dat iets wat in je hoofd al helemaal voor elkaar lijkt te zijn in praktijk nog te lang duurt.

Kun je je wapenen voor tegenslagen? 

Ja deels wel, maar deels is dat ook een proces waar je doorheen moet. Dit proces gaan wij hieronder in kaart brengen onderverdeelt in verschillende fases die je doorloopt bij een tegenslag. Als je deze beter herkent bij jezelf hoef je er dus “minder” onder te lijden. 

Ontkenning (fase 1)

De eerste fase bij een tegenslag is vaak de fase van ontkenning. Je bent bijvoorbeeld een bedrijf gestart en gaat ervan uit dat jij nu in grote getale klanten zult aantrekken. Dan blijkt dat die klanten niet komen en dat de omzet bijvoorbeeld tegenvalt. Kortom je krijgt het eerste contact met verlies. Verlies van bijvoorbeeld een beeld wat je hebt, verlies van geld of verlies van waardering. Het eerste wat je dan gaat doen is ontkennen. Je gaat tegen jezelf zeggen dat het wel meevalt of dat het ligt aan externe factoren, waar jij op dit moment geen invloed op hebt. Je gaat op de een of andere manier compenseren, maar wat hier eigenlijk gebeurd is dat je de waarheid niet onder ogen durft te zien. 

Verwarring en Woede (fase 2)

Op het moment dat de ontkenning niet meer werkt zul je in een soort verwarring terecht komen. Dit gaat vaak gepaard met boosheid. Je raakt steeds meer geïrriteerd en je gaat heel veel energie inzetten om dat beeld wat dan niet meer kloppend is, alsnog kloppend te krijgen, kosten wat het kost. Je voelt je schuldig of je maakt ruzie met je omgeving. Dit doe je allemaal omdat je niet kunt accepteren dat het beeld wat je in je hoofd had niet zal uitkomen. Waar ontkenning vooral binnenin jezelf gebeurde, ga je met verwarring jouw omgeving overhoop halen en opzoek naar antwoorden buiten jezelf, in de hoop dat de tegenslag misschien nog een zachte landing gaat maken. Je kunt nog niet accepteren dat dingen soms anders gaan dan dat je ze in je hoofd had voorgesteld. 

Apathie (fase 3) 

Je komt in een soort apathie terecht. Bij ontkenning zat je vooral in jezelf, vervolgens bij verwarring en boosheid was je vooral bezig met alles buiten jezelf en bij apathie ligt je focus weer binnenin jezelf. Dit is een soort vacuüm. Je zit in een soort stilstand en je geeft jezelf een beetje weg. Je vraagt jezelf af waarvoor je het allemaal doet en je hebt het gevoel dat jij het slachtoffer bent. Je gaat jezelf dingen kwalijk nemen en dit kan soms ook leiden tot een bepaalde vorm van depressiviteit. 

Opleving (fase 4) 

Uiteindelijk zal er opleving in jezelf plaatsvinden. Opleving kan van alles zijn, je kunt bijvoorbeeld gaan accepteren dat je nou eenmaal niet alles zult krijgen zoals je dat in je hoofd had voorgesteld of dat je meer verantwoordelijkheid gaat nemen voor jouw acties. Als je bereid bent om te omarmen hoe je het de volgende keer anders kunt doen en om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je overkomt, zul jij succes en persoonlijke groei bereiken!

Het laatste wat je bij tegenslagen moet doen is jezelf “waarom” vragen stellen. Deze brengen je namelijk in een negatieve spiraal. In plaats daarvan moet je jezelf aanleren om jezelf positieve vragen te stellen als: Wat leer ik hiervan? wat zou ik de volgende keer anders kunnen doen? of wie zou ik hierbij kunnen betrekken? 

Conclusie

Trek de conclusie dat jouw tegenslagen niet gebaseerd zijn op toeval, maar dat het een logisch gevolg is van de strategie die jij hebt gekozen. Hierdoor zal het nooit voelen als een tegenslag, maar als een wijze les. Op deze manier neem je de volledige verantwoordelijkheid voor jouw acties en zul jij hele grote stappen maken! 

Zonder tegenslagen, geen succes!

Dit delen:

Geef een reactie