Hoe leer je luisteren naar je lijf?

By Jens Knibbeler

Hoe leer je goed luisteren naar je lijf, zodat je niet steeds over je grenzen gaat. Je gedrag is voor 95% onbewust. dus je hebt maar een bandbreedte van 5% om je bewust te worden dat je over die grens gaat. Maar hoe pak je dit aan?

Signalen herkennen vs aanpakken

Je kunt bij een ander vaak heel goed zien wat de signalen zijn waneer de ander over zijn grens is gegaan. Je kan in zo’n situatie bijvoorbeeld tegen de ander zeggen: “Goh ik maak me zorgen, want ik zie dat je snel geïrriteerd bent of ik merk dat je je slecht kunt concentreren of je ziet er zo moe uit de laatste tijd.” Dan is het maar de vraag of deze persoon bereid is om dit ook te accepteren, want dat betekent weer dat je ook bereid moet zijn om de onderliggende problemen die dat veroorzaken ook werkelijk aan te gaan. 

 

Dit zijn twee totaal verschillende dingen. De signalen helpen wel als een aanzet om mensen bewust te maken, maar dan komt het grootste probleem. Op het moment dat ze erkennen dat er daadwerkelijk spanningsbronnen onderzitten, dan betekent dat ook dat je er iets mee moet doen. In zo’n situatie is de vraag: Heb je die bereidheid al? en ben je er aan toe om daarmee aan de slag te gaan?

Contrast

Luisteren naar je lichaam kun je heel goed vergelijken met jouw jongeren jaren waarin je bijvoorbeeld vaak op stap ging en er naar jouw idee achteraf weinig last van had. Nu je ouder bent en op stap gaat merk je dat je er veel langer last van hebt en dat je tegen jezelf zegt: “Ik merk maar weer dat ik ouder ben geworden en er slechter tegen kan.” 

Maar is dat wel zo? Dit heeft namelijk niet zozeer te maken met dat je ouder bent geworden en er daardoor niet zo goed tegen kan, maar meer omdat jij je aan de hand van jouw levenservaring veel bewuster van bent geworden van hoe hoog je energie was als je niet op stap bent geweest en hierdoor het contrast vele male groter is. 

Oplossingen

Dus om je daadwerkelijk bewust te worden van het gevoel of je over je grens gaat, zul je dus moeten oefenen in je leven om je lichaam in een staat te brengen waarin alles perfect is. Dus dat je een optimale energie hebt en dit referentiekader altijd hebt op het moment dat je wat terugzakt in je energie. Hierdoor zul je veel sneller in de gaten hebben, wanneer jij over je grens gaat.

Daarnaast heeft iedere persoon ook bepaalde lichamelijke klachten die opspelen bij situaties waarbij jij over je grens gaat. De een krijgt last van hoofdpijn, de ander van nekklachten, weer iemand anders van huiduitslag, noem het maar op. Van deze klachten zul jij je aan de hand van levenservaring ook bewuster worden. 

Deze klachten zijn ook altijd gerelateerd aan iets en je kunt dit dus voor jezelf gaan ontdekken: De klacht die ik ervaar, is die situatie gerelateerd of is deze persoons gerelateerd? en heeft die ook te maken met bepaalde fases in mijn leven. Op deze manier kun je voor jezelf al een soort van overzicht gaan creëren, hoe je de signalen gaat herkennen.

Meest voorkomende signalen van het lichaam

Slaapproblemen, moeilijk inslapen of moeilijk doorslapen of onderbroken worden tijdens het slapen. Slaap is 1 van de belangrijkste factoren als het gaat over vitaliteit. Neem slaapproblemen dus erg serieus! 

Reeks van fysieke klachten zoals, hoofdpijn, rugpijn, duizeligheid, maagklachten, hartkloppingen, hoge bloeddruk, allerlei stress gerelateerde klachten, die je niet weg kunt slikken met paracetamol of andere medicijnen. Je kunt deze klachten alleen oplossen door voor jezelf de tijd te nemen om het volgende te onderzoeken: “Waarin doe ik mezelf geweld aan op dit moment?” want blijkbaar ben je iets aan het doen wat niet gezond is voor jezelf en neem dat ook serieus!

Conclusie

Hierin zal het soms lastig zijn om onderscheid te maken tussen kleine pijntjes en serieuze problemen, want het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je op elk klein pijntje al je focus gaat leggen. Let hierbij wel, hou jezelf zeker niet voor de gek, omdat je bang bent om de confrontatie aan te gaan met onderliggende problemen die jij structureel zal moeten aanpassen. Je lichaam liegt namelijk nooit! 

Dit delen:

Geef een reactie