Door dit ezelsbruggetje sla jij maximaal informatie op

By Jens Knibbeler

Betrap jij jezelf ook wel eens op het feit dat iemand iets tegen je verteld, maar je eigenlijk alleen luistert uit beleefdheid? omdat je denkt dat je al weet wat de ander te vertellen heeft. Zo gaat al snel nieuwe informatie verloren, misschien wel belangrijke, omdat jij denkt dat je al van alles op de hoogte bent. Dit is een veel voorkomend fenomeen.

Waarom doen we dit eigenlijk?

Een heleboel mensen leren niet verder dan hun neus lang is. Zij hebben het gevoel dat ze alles al weten en limiteren zichzelf daardoor met enkel hun eigen kennis. Hierdoor zal je nooit het maximale uit jezelf halen.

Hoe leer je nieuwe dingen?

Om nieuwe dingen te leren moet je alles wat je al weet opzij zetten. Dit betekent ook dat het moment wanneer jij waardevolle informatie te horen krijgt, je moet stoppen met de dingen die om je heen gebeuren. Je kan niet luisteren en multitasken tegelijkertijd. Wanneer je toch probeert te multitasken zal bijna alle informatie die jou dat moment vertelt wordt niet worden opgeslagen in je brein. Hier heb je dus alleen jezelf mee, want knowledge is power!

Ezelsbruggetje om informatie op te slaan

Door voortaan gebruik te maken van het ezelsbruggetje, FAST, zal jij een meester worden in het opslaan van informatie. 

Forget, beperk jezelf niet tot je gedachten! 

Een manier waarmee jij jezelf limiteert is door je eigen hersenen tegen te spreken. Neem als voorbeeld dat jij jezelf en anderen vertelt dat je niet goed met namen bent. Dit is letterlijk op jezelf afroepen dat iedere naam die je voortaan te horen krijgt niet opgeslagen zal worden in je brein. 

Heel veel mensen zijn er niet van op de hoogte dat je de volledige controle over je hersenen kan hebben, wanneer jij jezelf niet limiteert met dit soort gedachten. 

één /derde van ons brein is namelijk genetisch bepaald, maar twee/derde heb jij volledig in controle!

Active, niet consumeren maar creëren!

Probeer eens actief te luisteren, dit houdt niet in dat je letterlijk alleen maar informatie probeert op te slaan, maar dat je juist actief bezig bent met deze informatie. Schrijf informatie op of ga onderzoek doen naar informatie die je krijgt en neem vooral niet te snel genoegen met 1 antwoord. Door hier actief mee aan de slag te gaan zal je merken dat je veel meer opslaat in je lange termijn geheugen. 

State, de sleutel voor een beter geheugen! 

Door informatie te ontvangen met een emotie zal jij veel makkelijker informatie opslaan en onthouden. De reden waarom leerlingen op school vaak weinig onthouden van de lessen is omdat ze de les verveeld en emotieloos meemaken. Hierdoor wordt weinig informatie onthouden. 

Het mooie is dus dat jij dus zelf kan bepalen wat je wilt onthouden. Jij bepaalt namelijk zelf in welke staat je bent en kan deze ook zelf aanpassen, zodat je meer opslaat en leert. 

Teach, leer met de intentie om het anderen te leren!

Wanneer jij iets leert is de beste manier om het ook echt op te slaan in je systeem door het over te brengen op anderen. Vertel dus aan anderen wat je geleerd hebt en probeer dit ook aan hun te leren. Als de andere persoon begrijpt wat je zegt en er zelf ook van leert weet je dat jij de stof beheerst. De meest succesvolle personen op aarde staan altijd open om te leren van anderen, om dit vervolgens over te brengen op derest van de wereld. 

‘’The best teachers are the best students!’’

Dit delen:

Geef een reactie