Laat anderen maar praten en focus op jezelf

By Jens Knibbeler

Tegenwoordig heeft iedereen zijn mening wel klaar staan en wordt het alleen maar makkelijker dan ooit tevoren met social media etc. Wanneer jij je om iedere mening van een ander druk zult maken, zal jij jezelf belemmeren in het zijn van jezelf en het doen van je eigen ding. Gun jezelf dus ook vooral de vrijheid om je niet druk te maken over wat andere mensen van jou denken. In dit blog gaan wij jou uitleggen waarom je commentaar en vooroordelen van anderen simpelweg voorbij je moet laten gaan. 

Waarom delen anderen graag hun mening? 

De reden waarom mensen vaak hun mening in de vorm van commentaar of vooroordelen uiten heeft niets te maken met jou, maar met de onzekerheid en problemen die zij met zichzelf hebben. Deze onzekerheden en problemen proberen zij vervolgens af te schuiven op iemand anders. Je zou dus kunnen zeggen dat commentaar en vooroordelen een weerspiegeling zijn van de persoon die ze heeft.

Dit gaat dus verder dan dat ze het leuk vinden om anderen naar beneden te halen. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat door social media en andere invloeden steeds meer mensen onzeker en ontevreden zijn over zichzelf. Hierdoor gaan zij vaak opzoek naar manier om het probleem te ontwijken in plaats van het aan te pakken. Dit is simpelweg met de reden dat zolang zij zich blijven bemoeien en druk maken om anderen, zij niet naar zichzelf hoeven te kijken en dus ook niks moeten doen met hun probleem. Als je namelijk negatief over anderen praat vergeten je even je eigen problemen. 

Maar waarom ontwijken veel mensen de kern van hun eigen onzekerheden en/of problemen? 

Dit heeft vaak maar 1 reden. Ze zijn bang om te falen. Ze zijn bang dat wanneer zij proberen dit aan te pakken dat dit ze niet zal lukken en dat ze hierdoor niet meer in het systeem passen. De angst om anders te zijn dan de rest. Lees hierover meer in dit blog omtrent hoe perfectionisme jouw leven belemmert.

Onderscheid maken in feedback en commentaar

Natuurlijk zijn er ook mensen die hun mening delen om jou te helpen. Dus vanuit goede wil. Ik zeg dus ook zeker niet dat je nooit iets van een ander moet aannemen, want als jij jezelf wilt ontwikkelen is het zeker goed om open te staan voor feedback en te leren van anderen. Het is dus belangrijk dat je leert onderscheid te maken tussen feedback en commentaar. 

Een manier hoe ik dit zelf doe is op het moment dat iemand zijn of haar mening deelt over mij of iets wat ik doe, ik dit zonder enig vooroordeel probeer te analyseren. Ik ga vraag mezelf af wat ik hieruit kan halen en vervolgens neem ik de conclusie wat ik ermee doe. Hierbij houd ik in mijn achterhoofd van wie deze mening was en wat ik ermee gedaan heb. Uiteindelijk zul je onderscheid kunnen maken in personen waarvan je al vaker hun mening hebt gehoord en weet je aan de hand van ervaring of je in het vervolg nog wel of helemaal niks meer doet met de mening van deze persoon.

Let op! Doe dit alleen vanuit een ervaring met deze specifieke persoon en stel jezelf daarnaast de vraag hoeveel waarde je hecht aan deze ervaring of überhaupt aan deze persoon. Heb dus nooit vooroordelen bij personen die je nog nooit gesproken of gezien hebt en geef deze persoon altijd eerst een kans.

Hou van jezelf 

Wanneer jij van jezelf leert te houden en hiermee dus onzekerheden en persoonlijke problemen beperkt, zul je zelf geen behoefte hebben om commentaar en vooroordelen over anderen uit te spreken. Kijk voor jezelf eens eerlijk hoe jij hiermee omgaat. Merk je dat jij toch nog graag anderen naar beneden wilt halen om jezelf beter te voelen? Ga dan aan de slag met jezelf! Leer te houden van jezelf en tevreden te zijn met wie je bent. Eindstand heb je namelijk alleen jezelf met het geven van commentaar en vooroordelen over anderen. Deze tijd kun je veel beter in je eigen ontwikkeling stoppen. 

Conclusie

Als jij dus het verschil weet tussen feedback en commentaar, de achterliggende gedachte weet waarom mensen graag commentaar leveren en jij zelf bewust omgaat met het delen van je mening, kun je de mening van anderen veel makkelijker loslaten. Geloof me, niets zal lekkerder zijn dan het ontvangen van commentaar of vooroordelen van anderen, wanneer je weet wat hierachter zit. Laat ze dus maar lekker praten en besteed hier zelf geen energie aan. Deze mensen hebben het namelijk al lastig genoeg met zichzelf. Wees gevleid dat anderen jou zo interessant vinden en focus jij je ondertussen lekker op je eigen ding. Dit begint allemaal met het houden van jezelf. Ik vind het persoonlijk heerlijk om met mezelf te zijn.

Dit delen:

Geef een reactie