Omgaan met jaloezie vanuit jouw omgeving

By Jens Knibbeler

Buiten het normale kader vallen als ondernemer en de beste versie van jezelf worden, kan voor jouw omgeving erg confronterend zijn en leiden tot vervelende en jaloerse reacties. In dit blog leggen wij jou uit hoe je hiermee om moet gaan. 

Jaloezie 

Jaloezie heeft op een bepaalde manier iets met de angst voor verlies te maken. Het is niet zozeer de vraag van wat wil ik hebben, maar wat heb ik nu nog niet en dreig ik te verliezen. Er zitten namelijk 2 kanten aan jaloezie. Aan de ene kant een sterk verlangen om iets te hebben wat je nu nog niet hebt. Aan de andere kant iets verliezen wat je nu wel hebt maar in de toekomst misschien niet meer. Dit kan gelden voor menselijke relaties, maar dit kan natuurlijk ook gelden voor materie als een auto, een nieuw smartphone of geld in het algemeen. 

Het lastige is dat jij jaloezie van jouw omgeving niet kan voorkomen. Als jij je bescheiden gaat opstellen om te voorkomen dat je anderen niet jaloers worden, zul jij namelijk nooit het maximale uit jezelf halen of de beste versie van jezelf worden. 

Hoe ontstaan het? 

Op het moment dat jij bewondering voor iemand hebt, zit daar vaak ook altijd een stukje gezonde jaloezie bij. Dat jij bijvoorbeeld ook wel zou willen dat je zoals hem of haar was. Vaak heb je de neiging om dan hetzelfde te gaan doen om hetzelfde resultaat te behalen. Op het moment dat jij dan niet hetzelfde resultaat behaald, vertaalt zich dat eigenlijk in een verkeerde vorm van jaloezie naar de bron waar jij het in eerste instantie vandaan hebt gehaald, omdat het die persoon wel lukte. 

“Je helpt een ander niet door jezelf kleiner te maken dan dat je bedoeld bent.” Je kunt ook niet voorkomen dat je andere mensen kwetst doordat jij succesvol bent. Het enige wat je doet is hun herinneren aan het feit dat zij blijkbaar nog niet in staat zijn om te realiseren wat jij al gerealiseerd hebt. Dat kan soms heel vervelend voelen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor jezelf op wat voor manier dan ook moet inhouden. 

Jaloezie uit verbondenheid

Mensen die jaloers zijn, zijn bang voor afwijzing. Bang om uit contact te gaan of een relatie te verliezen. Je gaat in principe pas ergens echt van houden als jij je realiseert dat je het kwijt kan raken. De angst om iets kwijt te raken of te verliezen, leidt vaak tot een gevoel van bezitsvorming en dat leidt weer tot jaloezie. Het interessante hierin is dat op het moment dat iemand jaloers is op jou, dat deze persoon alleen maar jaloers wordt als hij zich verbonden voelt met jou. Dus als deze persoon het beste met je voor heeft of bang is om je kwijt te raken. 

Trost vs arrogantie

Vaak ontstaat er ook een misverstand tussen trots en arrogantie. Waar jij als ondernemer graag met trots jouw resultaten deelt met de mensen om je heen, wordt dit door jouw omgeving als arrogantie ervaren. 

2 kanten 

Er zitten dus 2 kanten aan jaloezie vanuit jouw omgeving. Enerzijds vanuit de angst en twijfel om iets te verliezen die bij jouw omgeving zelf ligt. Anderzijds vanuit de manier waarop jij jouw succes overbrengt op jouw omgeving. 

Conclusie

Het belangrijkst is dat hoe jaloers jouw omgeving ook zal zijn, jij jezelf hierdoor nooit laat afremmen om jouw passie na te streven of de beste versie van jezelf te worden. Nu je weet waar de jaloezie van jouw omgeving vandaan komt, weet je ook dat je dit niet kan voorkomen. Je zult moeten loslaten en accepteren dat jij niet alles kunt controleren. Het enige waar jij invloed op hebt is jouw houding tegenover jouw omgeving en dat je ondanks de successen die je behaalt probeert onderscheidt te maken tussen trots en arrogantie. 

Dit delen:

Geef een reactie