Hoe ontstaan het?
Op het moment dat jij bewondering voor iemand hebt, zit daar vaak ook altijd een stukje gezonde jaloezie bij. Dat jij bijvoorbeeld ook wel zou willen dat je zoals hem of haar was. Vaak heb je de neiging om dan hetzelfde te gaan doen om hetzelfde resultaat te behalen. Op het moment dat jij dan niet hetzelfde resultaat behaald, vertaalt zich dat eigenlijk in een verkeerde vorm van jaloezie naar de bron waar jij het in eerste instantie vandaan hebt gehaald, omdat het die persoon wel lukte.
“Je helpt een ander niet door jezelf kleiner te maken dan dat je bedoeld bent.” Je kunt ook niet voorkomen dat je andere mensen kwetst doordat jij succesvol bent. Het enige wat je doet is hun herinneren aan het feit dat zij blijkbaar nog niet in staat zijn om te realiseren wat jij al gerealiseerd hebt. Dat kan soms heel vervelend voelen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor jezelf op wat voor manier dan ook moet inhouden.
Jaloezie uit verbondenheid
Mensen die jaloers zijn, zijn bang voor afwijzing. Bang om uit contact te gaan of een relatie te verliezen. Je gaat in principe pas ergens echt van houden als jij je realiseert dat je het kwijt kan raken. De angst om iets kwijt te raken of te verliezen, leidt vaak tot een gevoel van bezitsvorming en dat leidt weer tot jaloezie. Het interessante hierin is dat op het moment dat iemand jaloers is op jou, dat deze persoon alleen maar jaloers wordt als hij zich verbonden voelt met jou. Dus als deze persoon het beste met je voor heeft of bang is om je kwijt te raken.