Omgaan met keuzes

By Jens Knibbeler

We hebben gemiddeld zo’n 50 gedachten per minuut en in feite zou je dus kunnen zeggen dat zijn zo’n 50 keuzes per minuut. Je gedachten beginnen namelijk altijd met een vraag, vervolgens komt je brein met een antwoord en dan kies je ervoor om dit wel of niet aan te nemen. Hoe ga je het beste om met al deze keuzes? 

In deze tijd is er zoveel aanbod dat mensen ook niet goed meer weten wat ze moeten kiezen. Doordat er zoveel keuzes zijn kan dit leiden tot keuzestress. Lees in dit blog alles over keuzestress. 

Veiligheid en vooruitgang

Het grote voordeel van niet kiezen is comfort en veiligheid, omdat je hersenen in eerste instantie denken als ik niet kies dan kan ik ook geen verkeerde keuze maken en loop ik minder risico. Maar is dat wel zo? Nee er zijn namelijk 2 keuzes die je hebt. De keuze van kort geluk en lange pijn of de keuze van korte pijn en lang geluk. Het uitstellen van een keuze is vaak te vergelijken met kort geluk en lange pijn. Dus bij het maken van geen keuze loop je op korte termijn minder risico op pijn, maar op lange termijn dus niet.  

Als iets als een keuze voelt, voelt het ook altijd als een mogelijk verlies. Mensen houden niet van het mogelijk verlies dat gepaard gaat met een verandering door een keuze die je maakt. Lees in dit blog hoe je moet omgaan met verlies. 

Keuzes als ondernemer

Je hebt bijvoorbeeld 10 gave producten bedacht voor alle mogelijke doelgroepen. Je denkt dan dat je 10 x 100% potentie hebt, maar als jij al jouw aandacht gaat verdelen over alle 10 de producten, krijgt geen van die producten de aandacht die het verdiend, namelijk maar 10%.Je kunt je bedrijf dus nooit groter maken dan dat jij bent, want het is maar zo groot als 10% van wat jij doet. 

Nu je dit weet zou je zeggen kies één product uit. Dus één product doe je wel en de andere negen producten doe je niet. In dit geval heb je dan één keer winst tegenover negen keer verlies. Dit zal je nooit winnen in je hoofd. Zeker omdat verlies sowieso al zwaarder voelt dan winst. Dus door je beslissing maar uit te stellen hou je in principe alle opties open en loop je dus geen risico dat je iets zult verliezen. Het enige probleem is dat als jij je blijft focussen op het behouden van wat je nu hebt, omdat je bang bent om het te verliezen, je dus geen tijd hebt om je te focussen op wat je nog wilt bereiken en je dus nooit zult groeien. In dit blog gaan wij dieper in over omgaan met verlies. 

Kiezen om gekozen te worden

Het open houden van alle opties voor jouw bedrijf zal er dan ook voor zorgen dat je heel lastig klanten aan jouw bedrijf kunt binden. Het werkt namelijk zo. Je moet kiezen om gekozen te worden. Als jij namelijk niet voor een hele specifieke doelgroep kiest, dan zul je zien dat er ook niet een specifieke doelgroep voor jou kiest. Op het moment dat jij tegen iedereen praat, praat je eigenlijk tegen niemand. 

Plan B

Als je uiteindelijk toch een keuze hebt gemaakt om ergens volledig voor te gaan is er nog het gevaar dat je “voor de zekerheid” wel iets achter de hand houdt. Mensen hebben eigenlijk altijd een plan B, maar als jij een plan B hebt, dan betekent dat dus dat niet 100% van jouw tijd, energie en commitment naar plan A gaat, want een stuk van je energie sijpelt via je achterhoofd weg naar plan B wat in stand moet blijven en daarom slaag je vaak niet in plan A. Je moet plan B vergeten! 

Je moet plan A volledig omarmen en daar volledig voor gaan. Als dat uiteindelijk niet blijkt te werken, ga je iets anders doen, op basis van de ervaring die je op dat moment hebt opgebouwd. 

Conclusie

Je moet eigenlijk durven kiezen. In dit geval geld dus niet de uitspraak “succes is een keuze”, maar “keuze is een succes”. Daar begint het mee. Je kiest binnen jouw privé-leven of binnen jouw bedrijf voor hele specifieke keuzes, waardoor je het jezelf vele malen makkelijker maakt, omdat een heleboel dingen niet meer hoeven, maar ook omdat je veel duidelijker kunt maken voor jezelf en voor je klanten voor wie jij er bent. 

Geef jezelf dus bij een keuze even de tijd om te voelen welke keuze jouw de meeste rust en ontspanning geeft. En zorg ervoor dat je altijd een keuze maakt! Heb je na de tijd met jezelf nog steeds moeite om een bepaalde keuze te maken, stel dan iemand die dicht bij jou staat de vraag, welke keuze hij of zij het beste bij jou vind passen. Als deze persoon bijvoorbeeld anderen over jou verteld, wat vertelt hij of zij ze dan? en welke keuze past daar het beste bij? Vaak kom je hierdoor tot de kern.

Dit delen:

Geef een reactie