Hoe perfectionisme jouw leven belemmert

By Jens Knibbeler

We zijn tegenwoordig geneigd om heel erg zwart/wit naar de wereld te kijken. Iets moet op één bepaalde manier lopen en al het andere is niet goed. Daarnaast zijn we dus vaak gefocust op datgene wat niet goed is, in plaats van wat er wel allemaal goed is. 

Perfectionisme en onzekerheid

Onzekerheid is één van de menselijke principes. Onzekerheid leidt vaak tot perfectionisme. Met andere woorden, er loopt in het menselijk brein altijd wel een script op de achtergrond, wat je behoed voor van alles en nog wat en wat ergens iets van vind. Op het moment dat jij commentaar krijgt op iets wat niet goed genoeg is of wat je beter zou kunnen doen, refereert dat aan het script wat je zelf ook al hebt gedraaid in je hoofd, een gedachte die je zelf ook al een hebt gehad, want je vindt constant iets van jezelf en jouw acties. Hierdoor trek jij je commentaar, die erg nauw verbonden is met dit script, sterk aan.

Negatieve gevolgen van perfectionisme 

Perfectionisme levert stress op, een ontevreden gevoel of onbegrip van anderen. Je streeft iets na wat je per definitie niet kunt bereiken, omdat er altijd wel iets zal zijn wat beter kan. Perfectionisme leidt dus vaak tot angst. De angst dat het niet goed genoeg is of wordt in de toekomst. Hiermee belemmer je vaak jezelf en dit kan leiden tot stilstand, omdat je geen beslissingen durft te nemen. Lees in dit blog meer over omgaan met keuzes.

Zet deze angst daarom om in nieuwsgierigheid. We denken als perfectionisten vaak dat het direct perfect moet zijn en dat fouten maken dit alleen maar belemmert. In praktijk blijkt juist dat door middel van falen we uiteindelijk tot iets veel beters zullen komen, dan wanneer we op het veilige pad blijven om het risico om te falen maar te blijven ontlopen. 

Waarom zijn zoveel mensen perfectionistisch? 

Perfectionisme is het antwoord op eenzaamheid. Bang om te falen, omdat jij het idee hebt dat falen leidt tot eenzaamheid en de angst dat je niet meer binnen het systeem past. Bang om anders te zijn dan anderen en alleen over te blijven. 

Er zijn 2 routes van perfectie: 

  1. perfectie als een utopisch ideaal waar je naar streeft, maar nooit zult bereiken. Dit is een uitputtende manier, omdat je het nooit gaat bereiken. Dit leidt dus vervolgens tot eenzaamheid, zelfafwijzing, etc. 
  2. “Dat wat is, is perfect, want dat is alles wat er is.” Dit betekent dus ook dat elke mislukking perfect is, omdat dat is hoe het gebeurd is. Op het moment dat jij de realiteit ziet als perfect, kun je veel meer genieten van het leven en wordt je niet belemmerd door negatieve gedachten. Dit leidt juist tot alleen maar meer perfectie. 

Conclusie

Het probleem zit hem dus niet in de realiteit, maar het probleem zit hem in de verwachting. Als de realiteit niet voldoet aan de verwachting, zal er een teleurstelling ontstaan. Vervang jouw verwachting dus voor een intentie. Een Verwachting is namelijk al een beeld bij de uitkomst, hierdoor kan het eigenlijk alleen nog maar anders lopen of mislukken. In een intentie zit een creërende kracht. Bij een intentie kan het vervolgens ook nog helemaal anders uitpakken, maar dat leidt tot verwondering in plaats van een teleurstelling. Met een intentie kan het dus nooit meer mislukken.

Als je het oordeel eraf haalt, ben je vrij.”

Omarm dus het feit dat hoe dingen gebeuren, dat dat het mooiste is hoe het kon zijn, anders was het wel anders geweest. Wil je dat het voortaan anders loopt? leer dan van de dingen die gebeurd zijn en stap hier de volgende keer met een andere intentie in. Het enige waar je invloed op kan hebben is het nu en de toekomst. Hou van hoe het is en hoe dingen gebeuren. Hierdoor zal er meer ruimte ontstaan om je te richten op jezelf en jouw toekomst. 

Dit delen:

Geef een reactie