Omgaan met verlies

By Jens Knibbeler

Niemand kan tegen verlies of het idee om iets te verliezen, terwijl we tegelijkertijd weten dat we altijd alles verliezen. Neem als voorbeeld dat je vanaf je geboorte al terminaal bent. Dit klinkt misschien wat grof, maar in feite weten we dat je vanaf je geboorte steeds ouder wordt tot je uiteindelijk dood gaat. 

Loslaten

Onbewust weten we dat we te maken hebben met vergankelijkheid, dat niets hetzelfde zal blijven. Steeds opnieuw de moed hebben om dit idee te omarmen is ontzettend moeilijk, maar op het moment dat je dit los durft te laten, zal er een mogelijkheid ontstaan voor iets nieuws. Hier kun je maar op één manier achterkomen en dat is door het daadwerkelijk te gaan oefenen om het idee om dingen te verliezen los te laten. 

Eerst geloven dan zien

Succesvolle ondernemers hebben in de regel meer verloren dan niet succesvolle ondernemers. Dit komt omdat zei heel sterk leven van het principe eerst geloven en dan zien, terwijl mensen die bang zijn voor verlies altijd redeneren vanuit eerst zien dan geloven. Dit is een enorme rem op het bereiken van een succesvolle ontwikkeling van jezelf en jouw bedrijf. 

Limiterende gedachten

“Alles wat je denkt dat je bent ben je niet, je bent veel meer dan dat.” Limiteer jezelf dus niet met jouw eigen gedachten en probeer het idee dat je met een investering in jezelf of in je bedrijf geld zult verliezen los te laten en je te richten op wat het jou allemaal gaat brengen en daar ook daadwerkelijk in te geloven. Als je namelijk echt vast wilt blijven houden aan het gevoel dat je ieder moment iets kunt verliezen, zul je je hele leven bang kunnen zijn, want iedere dag is een geschenk en het kan zomaar zijn dat je je leven morgen verliest. Omarm het dus in plaats van er bang voor te zijn.

Dit delen:

Geef een reactie