Snel en efficiënt een boek uitlezen

By Jens Knibbeler

De daadwerkelijke kern of leerdoelen van een boek zijn vaak al in een aantal bladzijden te beschrijven. Toch zijn boeken meestal minimaal 300 bladzijden, want wie koopt er nu een boek van 10 bladzijden? Daarnaast zijn de overige bladzijden bedoeld om de kern of leerdoelen uit het boek te onderbouwen. Toch zal je altijd overbodige informatie lezen, terwijl je deze tijd ook heel goed in een nieuw boek zou kunnen steken. Wij gaan hier uitleggen hoe jij op een snelle en efficiënte manier tot de kern van een boek kunt komen, waardoor je direct in een nieuw boek kunt duiken en jezelf kunt ontwikkelen in een hogere versnelling!

Allereerst wil ik wel even duidelijk maken dat deze methode niet voor elk boek zal werken. Sommige boeken hebben nou eenmaal meer bladzijden nodig om tot de kern te komen en deze te onderbouwen. Daarnaast is deze methode specifiek gericht op informatieve boeken om kennis op te doen en jezelf te ontwikkelen. In dit blog verklappen wij de top 10!

1. Lees de achterkant

De eerste stap is het lezen van de achterkant van het boek. Hierdoor krijg je al een globaal beeld van wat het boek inhoudt en kun jij je voorbereiden op wat je kan verwachten in het boek. 

2. Lees de inhoudsopgave

Aan de hand van de inhoudsopgave krijg je al snel een beeld van hoe het boek is ingedeeld en waar de waardevolle informatie ongeveer te vinden is. Deze zal je bijvoorbeeld niet vinden in de introductie. Hoe vaker je deze methode gaat toepassen op verschillende boeken hoe sneller jij zal worden in het vinden van de kern!

3. Lees allereerst de kern/key van het boek

Nadat je gevonden hebt waar de kern zich bevindt ga je deze grondig en onderzoekend lezen en proberen te begrijpen. Mocht je niet direct de kern kunnen vinden, ga dan gewoon door naar de volgende stap. 

4. Lees van ieder hoofdstuk de laatste bladzijde

Nadat je de kern weet ga je van ieder hoofdstuk de laatste bladzijde lezen, waarin de kern ontleedt wordt en deze steeds duidelijker zal worden. De reden dat je de laatste bladzijde van ieder hoofdstuk leest is omdat hier vaak een korte samenvatting van het hoofdstuk wordt gegeven of het belangrijkste onderdeel uit dat hoofdstuk wordt uitgelicht. 

5. Selecteer de hoofdstukken waarbij de laatste bladzijde nog onvoldoende informatie geeft

Kijk bij welk hoofdstuk je nog wat meer toelichting nodig hebt en deze hoofdstukken lees je helemaal. Soms is de laatste bladzijde (de samenvatting) van een hoofdstuk niet genoeg om te begrijpen waar dit hoofdstuk precies over ging en welk leerdoel jij hieruit kunt halen.

Bij deze “de vijf stappen” om op een efficiënte manier door een boek heen te gaan, waardoor je snel tot de waardevolle informatie komt en aan een volgend boek kunt beginnen. Let op! Ga wel bewust om met deze manier en wees ten alle tijden eerlijk tegen jezelf of alles duidelijk is en je zeker weet dat je geen belangrijke informatie hebt gemist. Je leest dit boek ten slotte voor jezelf en je wilt er als het goed is alles uithalen, anders kun je het boek net zo goed niet lezen. 

Hou jezelf dus zeker niet voor de gek en wordt een pro in het scannen van boeken!

Dit delen:

Geef een reactie