Succesvol door te mediteren

By Jens Knibbeler

Tegenwoordig is er over het algemeen al een standaard beeld gevormd over mediteren. Voor de meeste is mediteren ‘’te zweverig’’, maar is dat wel zo? Heeft mediteren niet een heleboel positieve effecten op jouw gemoedstoestand en jouw gezondheid? En is het niet ontzettend belangrijk om minimaal 1 keer per dag even tot jezelf te komen in een tijd waarin wij niet meer stilstaan bij onszelf?

Wat is het nut van mediteren?

Mediteren zorgt ervoor dat jij je bewust wordt van jouw lichaam, jouw gedachten en jouw omgeving, zonder daar een oordeel aan te vestigen. Met mediteren observeer jij je lichaam, gedachten en gevoel vanaf een afstand, zonder dat jij iets moet met de gevoelens of gedachten die op jou afkomen. Deze observeer je alleen en verdwijnen vanzelf weer langzaam. 

Hoe mediteer je dan?

Heel simpel, ga ergens zitten of liggen waar jij niet afgeleid kan worden en jij jezelf comfortabel voelt. Focus je vervolgens op je ademhaling zonder deze aan te passen en verleg je aandacht op verschillende onderdelen van jouw lichaam en jouw omgeving.

Mijn ervaring

Wat ik meestal doe is een video op youtube aanzetten waarin je letterlijk begeleidt wordt tijdens het mediteren in combinatie met een rustgevende melodie. Typ in ”Begeleidende meditatie” en kijk welke voor jou het beste werkt!

Hoelang moet je mediteren?

Het belangrijkste aan mediteren is dat je niks moet! Het maakt dus niet uit hoelang jij mediteert, zolang jij je er prettig bij voelt. Ik mediteer iedere ochtend zo’n 10 minuten, maar dit kan natuurlijk ook korter of langer. 

Wat is het gevolg van mediteren?

Verwacht niet dat jij door mediteren ineens een compleet ander persoon zal zijn. Desondanks zul jij na het mediteren een gevoel van rust ervaren. Zowel in je hoofd als in je lichaam. Ik zie mediteren ook meer als een ontspanningsmoment voor mezelf, waarin ik mij weer even bewust wordt hoe dankbaar ik mijn lichaam en geest ben voor alle prestaties die hij tot nu toe geleverd heeft. 

Vooroordeel

Ook ik had eerst een vooroordeel over mediteren. Als er iets is wat ik geleerd heb over vooroordelen, is het dat je met vooroordelen alleen jezelf limiteert. Sta dus open voor nieuwe ideeën en ervaringen! Mocht mediteren toch niks voor jou zijn is dat ook niet erg, maar daar kan je alleen achter komen als je het eerst een kans hebt gegeven. 

Wat haal ik eruit?

Voor mij heeft mediteren een positief effect op de rest van mijn dag. Ik ga bewuster om met situaties die om mij heen gebeuren en ik begin iedere dag met dankbaarheid voor alles wat ik heb. 

Dankbaarheid is één van de belangrijkste elementen voor een gelukkig en succesvol leven!

Dit delen:

Geef een reactie