De kracht van een taak opdelen in kleine stappen

By Jens Knibbeler

Het gevoel dat je nog zoveel moet doen en niet weet waar je moet beginnen. De grootste oorzaak van dit gevoel ontstaat doordat jij niet ziet waar het einde is. Je einddoel is niet binnen handbereik, waardoor het lijkt alsof je er nooit zult komen.

Opdelen

Door een grote taak op te delen in kleinere taken zal het einddoel van de grote taak dichterbij komen in de vorm van meerdere kleine taken. Hierdoor kun je gemakkelijker iedere kleine taak een voor een aanpakken en toewerken naar het volbrengen van de grote taak (zie afbeelding).

Waarom zou je de kleine taken wel uitvoeren?

Bij de kleine taken ligt de drempel vele malen lager om ermee aan de slag te gaan, omdat het einddoel veel dichterbij ligt. Neem als voorbeeld dat jij onderzoeksplan moet schrijven. Om in één keer heel dit onderzoeksplan uit te schrijven klinkt onmogelijk toch? Maar wat nou als je dit verdeeld in kleinere taken, als ik begin met de aanleiding van het onderzoek, daarna de probleemstelling, vervolgens de doelstelling en ga zo maar door, zal het helemaal niet onmogelijk lijken, terwijl je uiteindelijk toewerkt naar hetzelfde doel. De drempel is dus veel lager om aan de slag te gaan en je weet specifiek waarmee je aan de slag gaat.

Deadlines

creëer deadlines voor jezelf. Dit doe je door een duidelijke planning te maken met tijdsgebonden doelen. Bijvoorbeeld van dan tot dan ga ik aan de aanleiding van het onderzoek werken en om zo laat is het af. Onduidelijkheid veroorzaakt uitstelgedrag. Eigenlijk werkt deze manier van tijden indelen precies hetzelfde als dat jij jouw taken opdeelt. Je hebt bijvoorbeeld een maand om je onderzoeksplan te schrijven, maar jij gaat deze maand opdelen in kleinere specifieke tijdsstippen wanneer je eraan gaat werken. Je maakt de tijden van de taken specifiek, waardoor je er niet omheen kan. 

Het leven

Eigenlijk gaat het leven precies zo. Je bent niet ineens succesvol. Hier gaan allemaal kleine stapjes aan vooraf, die stap voor stap een bijdrage leveren aan jouw succes. Leg de lat dus ook niet te hoog voor jezelf en probeer elke dag steeds een stukje beter te worden. Of dit nu is met sporten, een schoolopdracht of het starten van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat jij je focust op kleine taken met het grote einddoel in je achterhoofd. Al deze kleine stapjes zullen uiteindelijk leiden tot iets heel groots.

Puzzel

Vergelijk het leven met een puzzel. Ieder stukje is een kleine taak of kleine stap, die samen zorgen voor een complete puzzel. Bepaal zelf hoe groot en hoe mooi jouw puzzel wordt. Ik ben zelf bezig met een hele grote puzzel die iedere dag een stukje mooier en completer wordt.

Dit delen: