Tips voor startende ondernemers

By Jens Knibbeler

Je overweegt om startende ondernemer te worden, maar wat zijn nou de belangrijkste problemen waar je tegenaan gaat lopen. In dit blog gaan wij delen welke meest voorkomende problemen dit zijn het hoe je hiermee om kunt gaan aan de hand van tips en adviezen. 

Hoe ontstaat de wil om te ondernemen? 

Ondernemen wordt geboren vanuit creativiteit en ook vanuit een bepaalde behoefte om ergens meer controle over te hebben. Dus meer controle over het soort werk dat je doet, over de tijden die je werkt of de locatie waar je werkt. Klik hier om erachter te komen hoe jij je tijd direct efficiënter kunt indelen!

Het is vaak wel die controle die je tegenhoud om uiteindelijk te gaan starten. Enerzijds heb je de behoefte om voor jezelf te beginnen, maar daarvoor moet je wel het gecontroleerde leven wat je nu hebt loslaten. Nu controleert iemand anders waarschijnlijk nog jouw werk, uren, salaris en verplichtingen en wanneer je er voor kiest om ondernemer te worden, zal dit allemaal jouw eigen verantwoordelijkheid worden. 

Financiële uitdagingen

Een van de belangrijkste problemen waar je allereerst tegenaan gaat lopen zijn financiële uitdagingen. Als startende ondernemer heb je of teveel geld en dan ga je buitensporig veel risico lopen of je hebt te weinig en dan moet je het ergens vandaan zien te halen. 

Tegenwoordig hoeft de gedachte, “Ik ga een bedrijf starten en daar heb ik geld voor nodig” niet meer van toepassing te zijn. Er zijn tegenwoordig namelijk allerlei andere manieren om waarde te creëren zonder dat daar direct geld tegenover staat. Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met een soort ruilhandel, waarin je bijvoorbeeld informatie van succesvolle ondernemers ruilt voor de waarde die jij hen te bieden hebt. Er zijn zoveel meer manieren te bedenken, waarbij een startkapitaal geen rol hoeft te spelen. Gebruik jouw creativiteit!

Weerstand uit omgeving

Een ander probleem waar je vaak tegenaan gaat lopen als startende ondernemer is weerstand vanuit jouw omgeving. Dit wordt vaak nog wel eens onderschat. Het begint vaak al bij familie en vrienden, die met goedbedoelde adviezen aankomen: “Begin er niet aan”, “het is een risico”, “straks heb je niks.” Kortom jouw omgeving gaat vaak hun eigen angst projecteren op jou, in de hoop dat je weer terug gaat naar hoe het vroeger was. Vaak doen ze dit om jou te beschermen en omdat ze jou niet willen zien falen. Een ander motief kan zijn dat ze juist niet willen dat jij slaagt, want op het moment dat jij slaagt en succesvol wordt, betekent dat ook dat jij als persoon zal veranderen en dat je misschien verder uit elkaar zal groeien. 

Jijzelf

De grootste weerstand ben jijzelf. Vaak is er bij startende ondernemers zoveel stress en twijfel over zichzelf, waarbij zij zich afvragen of hij of zij wel goed genoeg is en de angst om te falen. Daar zit vaak de grootste worsteling. De groei van je bedrijf is namelijk erg afhankelijk van de groei van je eigen persoonlijke ontwikkeling. Blijf je heel nauw over jezelf en je eigen mogelijkheden denken, dan zul je ook nooit kunnen groeien. 

Een heel groot gedeelte van ondernemerschap kan je halen met simpelweg discipline of heel veel uren werken. In het ondernemerschap heb je in principe alleen maar heel veel uren nodig. Alleen de moeilijkste vaardigheid die bij veel startende ondernemers nog ontbreekt is om daadwerkelijk geld te gaan verdienen. Dat komt omdat de meeste startende ondernemers geen geld durven te vragen voor hun diensten en omdat ze vaak bang zijn om daadwerkelijk te kiezen voor een heel specifiek klanten segment. Hierdoor maken ze hun business veel te breed, waardoor je uiteindelijk niemand gaat bereiken. Begin dus klein en bouw het op naar iets groots.

Een van de belangrijkste tips die hierbij van toepassing is is om zo snel mogelijk je eerste euro’s te gaan verdienen. Niet te lang lopen aanklooien met visitekaartjes, een businessplan, marktonderzoek, etc. Ga gewoon proberen om zo snel mogelijk je eerste geld te verdienen, want als je geen geld verdiend is het een hobby en als je wel geld verdiend is het een bedrijf. 

Ben je van plan te ondernemen als hobby of als bedrijf? 

Dit delen:

Geef een reactie