Wat is succes?

By Jens Knibbeler

Succesvol worden. We hebben het er vaak over maar wat houdt succesvol zijn nou precies in? Tegenwoordig is er veel verwarring over het woord succes. Wat is succes?

6 factoren

Succes heeft te maken met 6 verschillende factoren. Wanneer alle 6 deze factoren ruim voldoende scoren zul jij succesvol zijn. Deze 6 factoren zijn: 

  • Gezondheid (lichamelijk en geestelijk)
  • Relaties (met een partner, jouw omgeving, maar vooral met jezelf)
  • Sociale contacten (vrienden en familie) 
  • Persoonlijke ontwikkeling 
  • Financien 
  • Werk 

Privé en werk

Bij succes wordt vaak onderscheid gemaakt tussen werk en privétijd. Probeer werktijd en privétijd niet te strak te scheiden van elkaar. Net zoals mensen zeggen dat lichaam en geest twee verschillende dingen zijn, kun je ze nooit los van elkaar zien. Beide hebben namelijk invloed op elkaar en kunnen elkaar ofwel versterken ofwel naar beneden halen. 

Compenseren

Het gevaar hierin is dat veel mensen denken dat je het één kunt compenseren met het ander, maar dat is dus niet zo. Op het moment dat jij bijvoorbeeld gestopt bent met sporten en er allerlei lichamelijke klachten ontstaan, zal dit ook invloed hebben op jouw geestelijke gesteldheid. Je zal minder lekker in je vel zitten en daardoor zul je automatisch ook minder vrolijk zijn. Als je dit gevoel dan vervolgens meeneemt naar je werk, zul je dus ook niet in staat zijn om maximaal productief te zijn en zal dit er dus ook voor zorgen dat jouw financiën achteruitgaan. Als we dan nog verder gaan en het gaat dus ook nog slecht met je onderneming zul je dit misschien wel gaan afreageren op jouw relaties. Kortom je komt in een negatieve spiraal terecht doordat 1 element niet op orde is.

Hoe ga je hiermee om?

Wanneer je dus door hebt dat 1 van deze elementen niet lekker loopt en dit invloed gaat uitoefenen op de rest van jouw leven, zul je prioriteiten moeten gaan stellen. Je zult dus je prioriteit moeten leggen op datgene wat niet lekker loopt, om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Het kan namelijk niet zo zijn dat in 1 gebied van je leven een crisis is en met een ander gebied in je leven zogenaamd niks aan de hand is, want dan leef je in een soort illusie. Een crisis vraagt om daar aandacht aan te besteden. 

Conclusie

Je bent in je leven altijd geneigd om te focussen op die onderdelen van jouw leven waar jij het sterkste in bent. Vervolgens steek je daar al je tijd en energie in en is het gevaar dat je andere elementen in je leven verwaarloost. Op het moment dat je uit balans bent is het heel aantrekkelijk om te focussen op het stuk dat wel goed gaat, maar dat gaat uiteindelijk die andere gebieden niet compenseren en je trekt je leven hierdoor juist steeds verder uit balans. Je zult dus je prioriteit moeten verleggen.

Dit delen:

Geef een reactie